Wat is Bitcoin ETF banner met bitcoins die in ETF vallen

Wat is Bitcoin ETF – Beleggen in een Bitcoin

In de wereld van Bitcoin is er een nieuw product dat de aandacht trekt van beleggers – de Bitcoin ETF. Maar wat is een Bitcoin ETF precies en hoe werkt het? We zullen er in dit artikel dieper op ingaan.

Wat is Bitcoin ETF – in het kort:

 • Een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) biedt een veilige manier om in Bitcoin te beleggen, zonder dat je de munt hoeft te kopen of op te slaan.
 • Er zijn twee soorten Bitcoin ETF’s: Spot & Futures ETF’s. Spot ETF’s volgen de Bitcoin koers direct, futures ETF’s volgen een geschatte koers.
 • De goedkeuring van een spot Bitcoin ETF in Amerika zou een belangrijke mijlpaal zijn voor de acceptatie van Bitcoin als belegging.
 • Beleggen in Bitcoin ETF’s brengt risico’s met zich mee, zoals blootstelling aan de volatiliteit van de Bitcoin markt.

Dieper in het onderwerp duiken? Lees dan hieronder onze uitgebreide Bitcoin ETF guide. 

Inleiding tot Bitcoin ETFs

ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een beleggingsfonds dat op een beurs verhandeld kan worden, net als een individuele aandelen. 

De term “ETF” verwijst eigenlijk naar een mandje met beleggingen, zoals aandelen, grondstoffen, obligaties of een combinatie daarvan. De voordelen van ETFs zijn dat je eenvoudig een breed portfolio van assets kunt opbouwen en vaak tegen relatief lage inleg.

1e Bitcoin ETF in 2021

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de eerste Bitcoin ETF (BITO ETF) van het bedrijf ProShares op de New York Stock Exchange (NYSE) per 19 oktober 2021 goedgekeurd.

Dit is echter een futures ETF. Waar Bitcoin beleggers echt op zitten te wachten is een spot Bitcoin ETF op de NYSE.

Maar wat is het verschil precies en waarom is de spot ETF zo’n belangrijke stap? Laten we het eens bekijken. 

Futures of Spot Bitcoin ETF – Wat is het verschil nu precies?

Er zijn twee soorten Bitcoin ETF’s waar je als belegger tussen kunt kiezen:

 1. Futures ETF’s
  Dit zijn fondsen die niet echt in bitcoin beleggen. Ze kopen alleen contracten met afspraken over de waarde van bitcoin in de toekomst.
 2. Spot ETF’s
  Dit zijn fondsen die wél echt bitcoin kopen. Ze investeren dus in de echte munten. Er zijn nu al een paar van die futures fondsen waar je in kunt stappen als belegger. Maar veel mensen wachten eigenlijk op de echte spot ETF. Als die goedgekeurd wordt in de VS, zou dat een grote stap voorwaarts zijn voor bitcoin. 

Waarom is zo’n spot ETF dan eigenlijk zo veel beter dan die futures ETF’s? Nou, om een paar redenen:

 • Het koopt echte Bitcoins, dus volgt de echte koers beter. Een futures ETF kijkt alleen naar afspraken over de toekomstige waarde van bitcoin.
 • Je krijgt directe blootstelling aan bitcoin. Bij futures contracten is het veel indirecter.
 • Futures ETF’s moeten steeds van het ene contract naar het andere rollen. Dat kost extra geld en ze volgen de koers slechter.
 • Grote beleggers vinden een spot ETF relatief gemakkelijker om in te stappen. Daardoor kan bitcoin mainstream worden.
 • Als zo’n spot ETF wordt goedgekeurd, is dat een positief signaal. Het laat zien dat de overheid bitcoin meer accepteert als belegging.

Kortom, een spot ETF zou de blootstelling wereldwijd aan echte bitcoin verbeteren, goedkoper zijn, en bitcoin meer legitimiteit geven als belegging. Daarom is goedkeuring zo belangrijk.

Het lijkt echter kwestie van tijd voordat de 1e Bitcoin spot ETF er is. Laten we het hopen in ieder geval!

Voordelen van Bitcoin ETF

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in Bitcoin ETF’s. Deze omvatten:

 • Gemakkelijke toegang tot de Bitcoin markt zonder de noodzaak om cryptocurrency te kopen of op te slaan.
 • De mogelijkheid om te traden op traditionele beurzen, wat meer regulering en bescherming biedt voor beleggers.
 • Potentiële belastingvoordelen, afhankelijk van de specifieke belastingwetten in uw land.

Nadelen van Bitcoin ETF

Zoals bij elke investering, zijn er ook risico’s verbonden aan het beleggen in Bitcoin ETF’s. Deze kunnen onder meer bestaan uit:

 • Blootstelling aan de volatiliteit van de Bitcoin markt.
 • Potentiële liquiditeitsproblemen, afhankelijk van de specifieke structuur van de ETF.
 • Kosten en vergoedingen die verband houden met het fonds.

Hoe handel je in Bitcoin ETF’s?

Het handelen in Bitcoin ETF’s is vergelijkbaar met het traden in andere soorten ETF’s. We zullen kort uitleggen hoe en waar je in Nederland op dit moment legaal kunt beleggen in de BTC ETF:

1. Open een account bij een broker

De eerste stap is het openen van een account bij een exchange. Er zijn er enkele die toegang bieden tot de beurs waar Bitcoin ETF’s worden verhandeld.

Voorbeelden zijn:

 1. eToro: eToro is een bekende broker die een breed scala aan financiële instrumenten aanbiedt om in te traden, waaronder Bitcoin ETF’s.
 2. Plus500: Plus500 is een andere populaire broker die Bitcoin ETF’s aanbiedt in zijn assortiment.
 3. DeGiro: DeGiro is een Nederlandse broker die toegang biedt tot allerlei financiële instrumenten, waaronder Bitcoin ETF’s.

2. Kies een Bitcoin ETF om in te investeren

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel het handelen in Bitcoin ETF’s beleggers blootstelling geeft aan de prijsbewegingen van Bitcoin, ze niet daadwerkelijk eigenaar zijn van Bitcoin zelf.

In plaats daarvan bezitten ze aandelen in een fonds dat op zijn beurt investeert in Bitcoin of gerelateerde contracten. Beschikbare Bitcoin ETF’s in Nederland (2023):

 1. Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF (BCOIN): Dit is de eerste Europese spot bitcoin exchange traded fund (ETF) genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Het is belangrijk om te weten dat beleggen in Bitcoin ETF’s risico’s met zich meebrengt. Het is verstandig om zelf onderzoek te doen en je financiële situatie goed af te wegen voordat je beleggingsbeslissingen neemt. Ook kan de beschikbaarheid van specifieke Bitcoin ETF’s verschillen per handelsplatform.

Conclusie

Bitcoin ETF’s bieden een spannende nieuwe manier voor beleggers om blootstelling te krijgen aan de wereld van cryptocurrency. Hoewel er risico’s zijn, kunnen deze fondsen ook aanzienlijke voordelen bieden. Zoals altijd is het belangrijk om uw eigen onderzoek te doen en zorgvuldig te overwegen voordat u investeert.