
Je vraag jezelf misschien af ‘Wat is USDT?’. Op deze pagina bespreken we er alles over!
Tether (USDT) is de populairste stablecoin in de cryptowereld. Het behoort tot de top drie van grootste crypto’s op basis van marktkapitalisatie.
USDT is in essentie een digitale vorm van de Amerikaanse dollar die op verschillende blockchains draait. Elke USDT-token heeft een waarde van exact $1 USD. Dit maakt het een zogenaamde ‘stablecoin‘, een cryptomunt die zijn waarde aan een stabiele fiat valuta ontleent.
Door de koppeling aan de dollar blijft de waarde van deze digitale valuta in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin relatief stabiel, zelfs wanneer de koersen van andere crypto’s sterk fluctueren. Dit maakt het ideaal als waardebewaarder en voor het doen van transacties binnen de cryptowereld.
De belangrijkste punten op een rij:
- USDT is een stablecoin met een vaste waarde van $1 per token
- Het biedt stabiliteit binnen de volatiele cryptomarkt
- USDT is veruit de meest verhandelde en gebruikte stablecoin
- De koers schommelt doorgaans rond de $1 per token
- USDT werkt op Ethereum en andere blockchains als ERC-20 token
- Het is eenvoudig te kopen, bewaren en verhandelen
- Twijfels blijven bestaan rondom de dollarreserves achter USDT
Live Tether Koers
Hieronder vind je de prijs van Tether (USDT) van de afgelopen 24 uur, gekoppeld aan de stabiele prijs van de Amerikaanse dollar. Je kunt de crypto koers live volgen.
Wat is USDT precies en hoe werkt deze crypto?
USDT, afgekort voor Tether, is dus een zogeheten stablecoin die sinds 2014 bestaat. Het idee achter Tether is om de voordelen van traditionele valuta zoals de dollar te combineren met de voordelen van cryptocurrencies.
USDT probeert stabiliteit te bereiken door elke uitgegeven token te koppelen aan één Amerikaanse dollar. Dit gebeurt door naar eigen zeggen voor elke uitgegeven USDT token één dollar aan reserves aan te houden. Zo zou de prijs van USDT zeer stabiel moeten blijven rond de $1.
Dus in plaats van de “waarde van de Amerikaanse dollar”, koppelt USDT elke token direct aan één dollar. Het probeert de stabiliteit dus niet te bereiken door te koppelen aan de waarde van de dollar, maar door voor elke token één dollar in reserve aan te houden.
In de praktijk werkt het zo dat Tether new USDT tokens kan uitgeven wanneer er voldoende nieuwe dollars in de reserves gestort worden. Andersom kunnen USDT tokens ook weer vernietigd worden als dollars uit de reserves worden gehaald. Op papier is elke uitstaande USDT token dus volledig gedekt door een corresponderende hoeveelheid dollars.
Door de integratie met deze snellere en goedkopere blockchains, kan USDT gebruikmaken van de voordelen die deze bieden. Zoals lagere transactiekosten en betere schaalbaarheid. Tegelijkertijd profiteert het netwerk van de extra liquiditeit en gebruiksmogelijkheden die de integratie van de populaire stablecoin USDT met zich meebrengt.
De USD coin Tether werkt als volgt:
- Tether Limited geeft nieuwe USDT uit wanneer er voldoende dollarreserves zijn om deze te dekken. Dit proces heet ‘minting’.
- USDT kan verhandeld en verstuurd worden via verschillende blockchains. De meeste USDT draait op de Ethereum blockchain als ERC-20 token.
- Traders en beleggers kunnen USDT kopen bij cryptobeurzen en hiermee handelen alsof het echte dollars zijn.
- Tether Limited beweert dat je op elk moment je USDT kan inwisselen 1-op-1 voor dollars. In de praktijk gebeurt dit echter zelden.
- De waarde van USDT schommelt rond de $1 omdat het in theorie volledig gedekt door de reserves is.
Verder is USDT ontworpen als een digitale token die kan werken bovenop verschillende blockchains. Oorspronkelijk draaide USDT op de Omni blockchain. Maar in de loop der jaren is het ook uitgebreid naar andere chains zoals Ethereum als ERC-20 token, Tron en recent dus ook Avalanche en Solana.
Waarom is USDT zo populair?
Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom USDT uitgegroeid is tot de meest populaire en meest gebruikte stablecoin:
- Stabiliteit – Doordat 1 USDT altijd ongeveer $1 waard is, biedt het een stabiele manier om waarde op te slaan in de anders zo volatiele cryptomarkt. Dit maakt het ideaal als tijdelijk vehikel voor je vermogen.
- Liquiditeit – USDT heeft veruit het hoogste handelsvolume van alle stablecoins. Het is daardoor makkelijk om grote hoeveelheden USDT te verhandelen zonder grote prijsschommelingen te veroorzaken.
- Wijdverspreid gebruik – Vrijwel elke grote cryptobeurs ondersteunt USDT, waardoor het uitermate geschikt is voor het doen van transacties en trades tussen crypto’s. Veel beurzen bieden zelfs alleen crypto-crypto handelsparen met USDT aan.
- Toegang tot dollars – Voor veel particuliere en institutionele beleggers is USDT een gateway tot dollars binnen de cryptomarkt. Dit vergemakkelijkt het in- en uitstappen.
- Blockchain integratie – Doordat USDT via blockchains als Ethereum en Tron werkt, is het naadloos geïntegreerd in de werking van de bredere cryptomarkt.
- Vertrouwen – Ondanks controverses rondom reserves, is USDT de meest vertrouwde en geaccepteerde stablecoin die al jaren meegaat.
Kortom, de stabiliteit, liquiditeit, integratie en vertrouwde status van USDT maken dat het onmisbaar is geworden in de cryptohandel. Voor veel traders is volatiliteit tussen crypto’s handelen met behulp van de stabiele USDT eenvoudiger.
Manieren om Tether (USDT) te kopen
Tether kopen is vrij eenvoudig. De meest voorkomende manieren zijn:
- Via een crypto exchange – Exchanges als Bitvavo en Anycoin ondersteunen allemaal de aankoop van digitale valuta’s als USDT met euro’s via iDEAL of creditcard.
- P2P trading – Op handelsplatformen als LocalBitcoins kun je USDT kopen van andere traders via allerlei betaalmethodes zoals bankoverschrijvingen. De prijzen liggen hier doorgaans wat hoger.
- Via een crypto wallet – Sommige wallets zoals Trust Wallet bieden de mogelijkheid om direct USDT aan te schaffen met een creditcard.
- Via gedecentraliseerde exchanges – Op DEX platforms als Uniswap kun je USDT kopen door andere cryptocurrency in te ruilen.
Zodra je ergens USDT hebt gekocht, kun je deze versturen naar een wallet om zelf te bewaren, of naar een broker om mee te traden. Door de populariteit van USDT is het vrij eenvoudig om er aan te komen.
Wat is de Tether koers?
Omdat 1 USDT altijd $1 waard zou moeten zijn, zou de koers eigenlijk exact $1 moeten bedragen. In werkelijkheid beweegt de koers van deze activa meestal tussen de $0,99 en $1,01 per USDT. Dit komt door vraag en aanbod op de handelsplatformen waar het verhandeld wordt.
De koers kan tijdelijk onder de $1 zakken wanneer er paniek ontstaat onder beleggers. Zo zakte de koers in mei 2022 kortstondig naar $0,95 toen bleek dat Tether niet transparant was over de reserves die USDT dekken. Over het algemeen herstelt de koers zich echter vrij snel rond de $1.
Je kunt de actuele koers van USDT volgen op sites als CoinMarketCap en CoinGecko. Op handelsplatformen als Binance en Bitvavo zie je ook live de actueelste USDT koers om in te handelen. Omdat het volume zo hoog is, kan de prijs hier soms wat meer fluctueren.
Hoe bewaar en verstuur je USDT coins?
USDT is een token dat op de blockchain werkt, dus je hebt een crypto wallet nodig om het te bewaren en versturen. De meeste USDT zit op de Ethereum blockchain als ERC-20 token, dus je hebt een Ethereum-compatibele wallet nodig.
Enkele populaire opties voor USDT wallets zijn:
- Hardware wallets als Ledger en Trezor
- Mobiele wallets als Trust Wallet en Coinbase Wallet
- Desktop wallets als Atomic Wallet en Exodus
- Paper wallets
- De wallet van je cryptobeurs
Let er bij online wallets op dat je eigen keys bewaart i.p.v. bij de wallet provider, voor optimale veiligheid. Versturen doe je eenvoudig door het USDT adres van de ontvanger in te voeren en de transactie te verzenden. Dit kost meestal een kleine fee in Ethereum gas.
Wat zijn de risico’s van de USDT cryptovaluta?
Hoewel USDT dus heel populair is, zijn er ook enkele belangrijke risico’s aan verbonden:
- Onvoldoende reserves – Tether heeft nooit een volledige audit uitgevoerd om aan te tonen dat elke USDT volledig gedekt is met dollars. Er is dus twijfel of dit wel zo is.
- Regulatoire risico’s – Door het ontbreken van transparantie ligt Tether al jaren onder vuur bij toezichthouders. Er lopen meerdere onderzoeken naar mogelijke overtredingen.
- Verminderde verhandelbaarheid – Wanneer er problemen ontstaan rondom USDT kan dit een ‘bankrun’ veroorzaken, waardoor exchanges de handel tijdelijk stopzetten. Je kunt Tether dan moeilijker verhandelen.
- Verlies van vertrouwen – Wanneer blijkt dat USDT niet volledig gedekt is kan dit het vertrouwen schaden en de stablecoin in waarde doen dalen of zelfs instorten.
- Tegenpartijrisico – USDT wordt uitgegeven door het bedrijf Tether. Indien dit bedrijf omvalt kan USDT zijn waarde verliezen.
Over het algemeen wordt USDT nog wel als relatief betrouwbaar gezien. Maar beleggers moeten zich bewust zijn van bovenstaande risico’s. Het is daarom verstandig om USDT alleen voor de korte termijn aan te houden.
Conclusie
USDT, bekend als Tether tokens, is de grootste en meest gebruikte stablecoin. Het biedt de voordelen van de dollar binnen de cryptowereld, zoals stabiliteit en liquiditeit. Dit maakt het ideaal als waardebewaarder en voor het handelen tussen cryptovaluta.
Tegelijkertijd kleeft er ook enige onzekerheid aan USDT vanwege het gebrek aan transparantie over de reserves. Beleggers moeten zich hiervan bewust zijn. Maar voor cryptohandel op de korte termijn – USDT blijft de meest voor de hand liggende stablecoin.