Volgens een opmerkelijke claim van crypto speurneus Arkham Intelligence zijn de bitcoin adressen ontdekt die naar vermogensbeheerder Grayscale Investments verwijzen.
Arkham stelt dat analyse van de publieke bitcoin blockchain heeft geleid tot het identificeren van maar liefst 1750 adressen, met een totale waarde van 16 miljard dollar aan bitcoin.
Als de analyse van Arkham klopt, is Grayscale hiermee na de mysterieuze Satoshi Nakamoto de grootste bezitter van bitcoin ter wereld. Een feit waar tot nu toe alleen over gespeculeerd kon worden.
Reactie Grayscale over Bitcoin schatkist blijft uit
Arkham heeft zijn bevindingen zelf naar buiten gebracht. Grayscale Investments heeft vooralsnog niet gereageerd op de opmerkelijke onthulling. Het bedrijf hult zich al jaren in nevelen wat betreft de omvang van zijn bitcoinbezit.
De terughoudendheid is begrijpelijk gezien de waarde, maar strookt niet met de transparantie die je van een grote speler mag verwachten. Zeker nu Grayscale een goedgekeurde beursgenoteerde Bitcoin ETF naarstig nastreeft.
Speurwerk vraagt om bewijs
Uiteraard is enige scepsis op zijn plaats bij de onthulling van Arkham. Het crypto analysebedrijf zal met overtuigend bewijs moeten komen. Tot die tijd is enige terughoudendheid gepast.
Tegelijkertijd zijn de beweringen van Arkham zeker aannemelijk. Grayscale’s Bitcoin Trust zou volgens de laatste cijfers ruim 660.000 BTC bevatten, wat in lijn is met de claim. Bovendien is het blockchain speurwerk waar Arkham zich op toelegt niet uniek.
Diepgaande analyse van bitcoin transacties leidt vaker tot interesse onthullingen over de eigendom van grote wallet adressen. Zo werden in het verleden ook al de enorme bitcoinbezittingen van Tesla en MicroStrategy ontdekt.
Transparantie wenselijk
Los van de exacte omvang, staat vast dat Grayscale tot de allergrootste spelers in cryptoland behoort. Meer openheid van een dergelijke prominente investeerder is wenselijk voor het vertrouwen in de markt.
Tegelijkertijd werpt het speurwerk van Arkham vragen op over privacy. De geïdentificeerde adressen zijn nu immers direct gelinkt aan Grayscale, waarmee een persoonlijk gegeven in feite publiek wordt gemaakt. Hier staat tegenover dat de blockchain openbaar is en analyse mogelijk maakt.
Hoe dan ook benadrukt de claim van Arkham dat reuzen als Grayscale hun digitale miljarden niet anoniem kunnen verstoppen. Of dergelijke onthullingen door crypto detectives constructief zijn voor de industrie zal de tijd leren. Feit is dat transparantie over de allergrootste spelers de markt niet per se slechter maakt.